جواب درس دوازدهم علوم هفتم؛ صفحه ۱۰۸ تا ۱۱۵ | فصل ۱۲: سفره‌ی سلامت

در این بخش از استادینو، پاسخ کامل و تشریحی تمام فعالیت‌ها، آزمایش کنید، فکر کنید و سوال‌های فصل دوازدهم علوم پایه هفتم با عنوان سفره‌ی سلامت را مشاهده می‌کنید. در این فصل با نقش مواد غذایی مختلف در سلامت بدن، ویتامین‌ها، پروتئین‌ها، کربوهیدرات‌ها، چربی‌ها و اهمیت تعادل در تغذیه آشنا می‌شویم.

جواب فعالیت صفحه ۱۰۸ علوم هفتم

شکل زیر برچسب روی یک بسته خوراکی را نشان می‌دهد. چه موادی در این خوراکی وجود دارد؟

جواب: انرژی ، کربو هیدرات ، چرپی ، فیبر ، رطوبت ، آهن

جواب آزمایش کنید صفحه ۱۰۸ علوم هفتم

۱- به برش‌هایی از هر یک از این خوراکی‌ها چند قطره لوگول اضافه کنید.
۲- نتیجه مشاهده خود را بنویسید.

جواب: با افزودن لوگول (محلول ید) به برش‌‌های سیب، خیار، نان و سیب زمینی، بلورهای بنفش یا آبی تیره، داخل سلول‌های نان و سیب زمینی مشاهده می‌شوند. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که نان و سیب زمینی مقدار قابل توجهی نشاسته دارند.

با انجام آزمایش بالا دریافتید که برخی خوراکی‌ها نشاسته دارند. چه خوراکی‌های دیگری می‌شناسید که نشاسته دارند؟
جواب: موز، برنج، ماکارونی، ذرت، جو، گندم و…

نشاسته از چه چیزی ساخته شده است؟ برای پاسخ به این پرسش، فعالیت زیر را انجام دهید.
جواب: گیاهان در فتوسنتز، ابتدا به نام گلوکز می‌‌سازند؛ سپس با وصل کردن مولکول های گلوکز به هم، نشاسته می‌‌سازند.

جواب سوال صفحه ۱۰۹ علوم هفتم

به جز روغن و کره، چه خوراکی‌های دیگری می‌شناسید که چربی دارند؟
جواب: بادام، آفتابگردان، گردو ، پسته

جواب آزمایش کنید صفحه ۱۰۹ علوم هفتم

۱- قطعه‌ای کوچک از کاغذ را با روغن مایع چرب کنید. چه تغییری در کاغذ ایجاد می‌شود؟
جواب: لکه‌ی شفافی روی کاغذ ایجاد می‌‌شود

۲- اکنون این کار را با مواد دیگر انجام دهید. با کدام یک، حالت کاغذ شما مانند آزمایش قبل می‌شود؟ چرا؟
جواب: روغن مایع، تخمه ی آفتابگردان؛ زیرا چربی دارند

از طرفی چربی‌ها خطر تنگ شدن رگ‌ها و سکته قلبی را افزایش می‌دهند. بنابراین در مصرف چربی‌ها به چه چیزهایی باید توجه کنیم؟
جواب: چربی کم مصرف کنیم و از چربی مایع استفاده کنیم

جواب فعالیت صفحه ۱۱۱ علوم هفتم

الف) با توجه به اطلاعاتی که دارید، در شکل زیر، خوراکی‌هایی را که منبع پروتئین‌اند، مشخص کنید.
جواب: مرغ، ماهی، گوشت قرمز، حبوبات، غلات و بادام زمینی.

ب) نتیجه را بنویسید.
جواب: پروتئین‌ها در بدن نقش ساختاری دارند. اما همه آنها توسط آمینواسیدها در بدن تولید نمی‌شوند بلکه آمینواسیدهای ضروری باید از طریق غذا وارد بدن شوند. این آمینواسیدها در غذاهای گیاهی و جانوری وجود دارند که باید با رعایت تنوع در برنامه غذایی نیاز بدن را به همه انواع آنها برطرف کنیم.

جواب فکر کنید صفحه ۱۱۲ علوم هفتم

الف) اگر فردی هیچ نوع غذای جانوری مصرف نکند، چه مشکلی ممکن است برایش پیش آید؟
جواب: با کمبود آمینواسید های ضروری مواجه می‌‌شود

ب) چنین افرادی چه نکاتی را باید در برنامه غذایی خود رعایت کنند؟
جواب: باید غذاهایی را مصرف کنند که به اندازه ی کافی آمینواسید ضروری داشته باشد

جواب سوال صفحه ۱۱۲ علوم هفتم

ویتامین‌ها چه نقشی در بدن دارند و آنها را در چه غذاهایی می‌توانیم پیدا کنیم؟
جواب: ویتامین‌ها مواد مغذی ضروری هستند که بدن برای عملکرد صحیح به آنها نیاز دارد. آنها در بسیاری از فرآیندهای بدن، از جمله رشد، نمو، تولید انرژی و ترمیم بافت‌ها نقش دارند. ویتامین‌ها به دو دسته محلول در آب و محلول در چربی تقسیم می‌شوند. ویتامین‌ها را میتوان در مرکبات ، غلات ، سبزیجات ، نور خورشید ، گوشت و تخم حیوانات ، دانه‌ها و … پیدا کرد

جواب فعالیت صفحه ۱۱۲ علوم هفتم

درباره ویتامین‌هایی که می‌شناسید، منبع و نقشی که در بدن دارند، در گروه خود گفت‌وگو کنید و نتیجه آن را در جدولی بنویسید. هر گروه، جدول خود را با جدول گروه‌های دیگر مقایسه کند.
جواب: همانطور که سوال گفته ویتامین‌هایی که می‌شناسید را باید در جدولی بنویسید در بخش زیر جدولی برای شما آماده کرده ایم که میتوانید از آن کمک بگیرید.

جواب فعالیت صفحه ۱۱۴ علوم هفتم (سفر مواد معدنی)

با توجه به شکل‌های زیر، سفر مواد معدنی را از خاک تا بدنتان در چند جمله بنویسید.
جواب: ۱- جذب املاح خاک توسط گیاه
۲- وارد شدن مواد معدنی به اندام های گیاه
۳- استفاده ی دام ها از گیاه
۴- وارد شدن مواد معدنی به بدن انسان از طریق فراوده های دامی

جواب فعالیت صفحه ۱۱۴ علوم هفتم (آب و میوه‌ها)

الف) برای تعیین مقدار آبی که در میوه‌ها و سبزی‌ها وجود دارد، فعّالیتی طراحی و اجرا کنید. آیا نتایج گروه‌ها یکسان است؟ اگر پاسخ «نه» است، دلایلی برای این تفاوت ارائه دهید.
جواب: میوه یا سبزی مورد نظر را به دقت وزن می‌کنیم. سپس آن را حرارت داده و خشک می‌کنیم. سپس دوباره آن را وزن می‌کنیم. تفاوت دو عدد به دست آمده، مقدار آب موجود در میوه یا سبزی مورد نظر را نشان می‌دهد. خیر، تفاوت در نتایج گروه‌ها می‌تواند ناشی از دقت کم در اندازه‌گیری باشد. همچنین اگر خشک کردن کامل صورت نگیرد، می‌تواند سبب ایجاد خطا در نتیجه‌ی حاصل گردد.

ب) با ارائه دلیل، درستی یا نادرستی این جمله را بررسی کنید: «نیاز همه افراد به نوشیدن آب یکسان است».
جواب: خیر مقدار آب بستگی به دما، فعالیت و سن دارد

جواب فعالیت صفحه ۱۱۵ علوم هفتم

الف) با توجه به اطلاعاتی که نوشته شده روی برچسب‌ها، درباره ارزش غذایی هر یک از این نوشیدنی‌ها، گفت‌وگو کنید.
جواب: با استفاده از اطلاعاتی که در تصاویر به ما داده شده داریم:
انرژی نکتار مخلوط سیب و موز : ۴۵.۸ کیلوکالری (kcal) است
انرژی نوشابه گازدار با طعم پرتغالی : ۵۱.۹ کیلوکالری(kcal) است
انرژی دلستر با طعم هلو : ۲۵ کیلو کالری (kcal) است
نتیجه میگیریم که انژری نکتار از نوشابه و دلستر بیشتر است .
با مشاهدات بالا میفهمیم که هرچقدر تنوع مواد غذایی در یک خوراکی بیشتر باشد ، ارزش غذایی آن نیز بیشتر است .
همچنین در بالا نوشابه کمترین ارزش غذایی را نسبط به دلستر و نکتار دارد

ب) کاری که غذا برای ما انجام می‌دهد، چیزی بیش از تأمین ماده و انرژی است. در بسیاری از مناسبت‌ها غذاهای خاصی پخته می‌شوند. از طرف دیگر، پختن برخی خوراکی‌ها همراه با مراسم خاصی است؛ مانند پختن سمنو در پایان سال خورشیدی. گزارشی درباره چنین مناسبت‌ها یا مراسمی که در محل زندگی شما وجود دارند به‌صورت گروهی تهیه کنید و در کلاس ارائه دهید. گزارش را می‌توانید به صورت تصویر، متن یا فیلم تهیه کنید.
بر عهده دانش آموز است.

می‌خوای برنامه غذایی درست و سالم رو بهتر یاد بگیری؟ 🥗

با عضویت در استادینو، می‌تونی به آموزش‌های ویدیویی علوم، پاسخ تشریحی تمرین‌ها، نمونه‌سؤالات امتحانی و مشاوره آموزشی اختصاصی دسترسی داشته باشی 💬 یادگیری با استادینو یعنی ترکیب علم و سلامتی در یک سفر لذت‌بخش 🍎

💳 خرید اشتراک استادینو 💬 مشاوره واتساپ